Leveransprocessen
Sunkraft ansvarar för och ser till att hela projektet inklusive leverans och installation går smidigt och att alla delar utförs som de ska.
Leveranstiden, från godkänd föranmälan, varierar för nuvarande mellan 2-4 (6) veckor vilket framför allt styrs av leveranskön i sig och materialtillgången. Generellt har vi det mesta på lager och tar det slut så fylls det på snabbt, men det kan ju hända att komponenter tar slut hos tillverkare eller grossist.
Efter signerat avtal blir du kontaktad av den projektledare som kommer ansvara för din anläggning. Under processens gång kan du givetvis även höra av dig med frågor etc till din säljare eller vår kundtjänst.
Installationsprocessen:
Här går vi igenom steg för steg, hur installationsprocessen går till.
Kontroller – Vi börjar med att säkerställa att panelplanen är korrekt. Om du inte redan skickat in bilder på ditt tak till oss ber vi dig nu göra det. Vi behöver bilderna för att kontrollera takstorlek och placering av eventuella avluftningar och skorstenar etc. Du får även skicka in bilder på platsen för placering av växelriktare och ev batteri så vi kan förbereda installationen.
Föranmälan – Efter genomförda kontroller skickar vi in en föranmälan om elproduktion till din elnätsägare. Vissa nätägare är snabba och svarar mer eller mindre på dagen, andra kan ta några veckor på sig.
Tidsplan upprättas i samråd med dig – Efter att föranmälan blivit godkänd kontaktar vi dig för att planera tidsplanen för installationen.
Material – Efter vi tillsammans kommit fram till en passande plan beställer vi materialet till din anläggning, om vi inte redan har det på vårt lager. Vi kör mestadels våra leveranser själva, men vid behov anlitar vi externa transportörer.
Installation – Oftast sker installationen i olika steg med några dagars mellanrum.
- Takteamet bygger ställning och monterar paneler.
- Elektrikern monterar växelriktare (och ev batteri), drar kabel, kopplar in anläggningen, startar den och gör en funktionskontroll. Anläggningen slås därefter av. Du får du en instruktion för din anläggning och en genomgång av appen där du kommer kunna följa din produktion.
Eventuellt kommer nätägaren och besiktigar innan godkännande.
Färdiganmälan – När anläggningen är monterad och klar för drift skickar vi in en färdiganmälan till nätägaren.
Driftsättning – Sista steget! Efter godkänd färdiganmälan får anläggningen tas i drift. Vanligtvis slår du själv igång din anläggning, alternativt gör nätägaren detta om de eventuellt är på plats.
- Kontroller – vi börjar med att säkerställa att panelplanen är korrekt. Om du inte redan skickat in bilder på taket till oss blir du nu ombedd att göra det. Vi behöver bilderna för att kontrollera takstorlek och placering av eventuella avluftningar och skorstenar etc. Du får även skicka in bilder på platsen för placering av växelriktare och ev batteri så att vi kan förbereda oss.
- Föranmälan – vi skickar in en föranmälan om elproduktion till din elnätsägare. (I teorin kan de avslå anmälan men det händer i princip aldrig.)
- Föranmälan godkänns av nätägaren. Vissa nätägare är snabba och svarar mer eller mindre på dagen, andra kan ta några veckor på sig.
- Tidsplan upprättas i samråd med dig
- Materialet beställs
- Materialet levereras hem till dig vid ett eller flera tillfällen. Vi kör delvis själva men anlitar även externa transportörer vid behov. Transportföretaget ska avisera sin ankomst och du ansvarar för kontroll av leveransen.
- Installation – oftast sker installationen i olika steg med några dagars mellanrum:
- Takteamet bygger ställning och monterar paneler
- Elektrikern monterar växelriktare (och ev batteri), drar kabel, kopplar in anläggningen, startar den och gör en funktionskontroll. Anläggningen slås där efter av. Du får du en instruktion för din anläggning och en genomgång av appen där du kommer kunna följa din produktion.
- Eventuellt kommer nätägaren och besiktigar innan godkännande.
- Färdiganmälan – vi skickar in en färdiganmälan till nätägaren när anläggningen är klar för drift.
- Driftsättning – efter godkänd färdiganmälan får anläggningen tas i drift. Vanligtvis slår du själv igång din anläggning, alternativt gör nätägaren detta om de eventuellt är på plats.
Övrigt
Väder och vind kan påverka våra möjligheter att utföra en säker installation enligt gällande regler. Om installatören bedömer att det medför risk att jobba på taket måste installationen skjutas upp.
Installationen kan även skjutas upp på grund av exempelvis för stor snömängd på taket eller på grund av framkomlighet i trafiken.
Redo att börja din hållbara resa? Begär en kostnadsfri offert! Har du andra frågor, tveka inte på att kontakta oss.